Duejagt

Duejagt i Danmark

Jagttid på ringdue: 1. november til 31. januar.
Jagttid på tyrkerdue: 1. november til 31. december.

Se generelle jagttider

Kort om duejagt

Når tales om duejagt er det fortrinsvis jagt på ringduer, også kaldet skovduer, der hentydes til. Den lidt mindre tyrkerdue, er også jagtbar men som oftest er det skovduen man går på jagt efter.

Duer skydes naturligvis på almindelige jagter, hvor fasanerne er det primære jagtbytte, men her fokuserer vi på den rene duejagt hvor der skydes til duer på træk.

Stubmarker, eller fodermarker med majs eller korn er oplagte steder. I nærheden af grantræer eller ved store egetræer eller andre træer med tiltrækkende frø og frugter.

Hvornår er så det bedste tidspunkt til en duejagt? Efter sigende skulle lidt blæst og klar himmel være det optimale, men det er ingen garanti, så det er ens egne observationer og erfaringer tæller.

Dueskjul

Ligesom ved ande- og især kragejagt kan et godt skjul være altafgørende for et godt jagtudbytte.  Da duen er en ret hurtig og temmelig manøvredygtig fugl skal man være godt gemt eller camoufleret indtil skuddet afgives.

Skjulet kan være halmballer, camouflagenet, grantræer med lavt hængende grene. Det vigtigste er dog at skjulet leverer et godt udsyn og skudhold til de trækkende duer.

Lokkeduer

I de fleste tilfælde kan man med fordel benytte sig af lokkeduer eller duekarruseller. Lokkeduer forestiller alt fra fouragerende til flyvende duer.  De findes i et utal af variationer og hvad der virker bedst afhænger af den enkelte jagt, vejret på dagen og metoden hvorpå de opstilles.

Det var lidt om duejagt, og husk at der altid skal medbringes en apporterende hund på jagten.

6 tanker om “Duejagt

 1. Duejagt fra 1 NOVEMBER ?? det var en gang 1 august! og der er extrem mange ringduer, bønderne hvor jeg bor har fået lov at regulere pga af den enorme mængde. Hvorfor først fra November, når F.eks den truede agerhøne kan jages fra midten af september? jeg fatter det ikke, kan nogen give et fornuftigt svar?

  mvh
  Peter

 2. Man kan søge om regulering af duer, men det er vist noget med der er ret mange restriktioner på den front. Som jeg har hørt det skal der være mindst 100 duer i flokken, der må ikke benyttes skjul eller camouflagetøj og det skal være på en mark med afgrøder. Ved ikke om det er korrekt, men hvis det er , vil det næsten være umuligt at at kunne opfylde de krav og stadig regulere duer.
  Jeg er også mest på at ændre jagttiden på duer, da det giver ret meget mere mening.

  Frandsen

 3. Hvilken begrundelse ligger der ydermere for at frede de trækkende skovduer, som drager over Sjælland i starten af Oktober. Jeg savner, som de andre, at man fra officielt hold kommer med velargumenterede begrundelser, således at vi engang for alle kan få fjernet den løse snak om, at skovduejagtens nuværende afgrænsning primært er skabt som et resultat af en politisk studehandel. Denne løse snak kan ingen være tjent med, som kun skaber mistillid til de lovgivende myndigheder på området. Håber derfor at én fra Naturstyrelsen kan svare på vores spørgsmål !

 4. Husk at kravet om apporterende hund kun gælder jagt med glatløbet haglgevær. Hvis man ønsker at jage duer med f.eks. cal .17 .22 eller luftgevær 5,5mm. er der intet krav om hund, og det kan også være en spændende jagtform.

 5. På grunn av klimaforandringer med milde vintre, så hekker duene lengre, faktisk kan de ha redeunger til langt ut i oktober. Derfor er jagttiden på duer forskjøvet. Man kan da ikke jagte på hekkende fugler? 🙂

Skriv et svar